Upoznajte “Amphorarium”, svojevrsni nastavak priče o Colentumu

Poznato je kako je rimsko naselje Colentum bilo i pristanišni grad, na što nam ukazuju ostaci lučkih postrojenja. Luka antičkog Colentuma, nekad od velikog značaja za pomorski promet zbog njenog položaja, protezala se na sjeverozapadnoj strani poluotoka Gradine, odmah nakon današnje crkve. Nalazila se u vrlo zaštićenoj uvali, koju s jedne strane zatvara poluotok Gradina, a s druge otočići Mali i Veli Vinik te Tegina.  Smatra se da je razdoblje od 1. st. pr. kr. do vrijeme njene najjače prometne aktivnosti.

Prošle godine Općina Murter- Kornati uredila je upravo na tom mjestu prvu arheološku plažu u Hrvatskoj. Kupača je na ovom mjestu sve više, neke privlači mir i tišina koje ova plaža pruža, dok druge pak privlači znatiželja za istraživanjem ostataka rimskog grada pod morem. Zaronite li na samo par metara dubine ove plaže, pronaći ćete ostatke balastnog kamenja, djelove posuđa, amfora… I upravo ostaci tih amfora potakli su priču o “Amphorariumu”, prvoj kući amfora, posjetiteljsko – interpretacijskom centru koji će ostvariti jedinstvenu, inovativnu i atraktivnu prezentaciju koja će kroz osnovnu temu namjene i podrijetla amfore, te podvodnih arheoloških lokaliteta omogućiti
interpretaciju murterske gastronomske i općenito turističke priče, a sve kroz medij interaktivne multimedijalne sadržaje.

Projekt su uz načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i voditelja Odsjeka za financije razvoj i gospodarstvo Luku Ježinu predstavili arhitekt Damir Lasinović i njegovi suradnici iz Studija Arx d.o.o. Jure Knežević i Iva Petrov, Jelena Devićić i Marko Barišić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević. Suradnica na projektu je i prof. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru.

“Amphorarium” će, kako navodi Općina Murter- Kornati, oživjeti i na inovativan i održiv način prezentirati postojeće kulturno bogatstvo i
specifičnost lokaliteta kroz povezivanje kulturne i gastronomske dimenzije u jedinstven turistički proizvod. Vjerujemo da će ovaj projekt doprinijeti uvelike ekonomskom i socijalnom razvoju otoka Murtera, te nas veseli što je naša udruga Argonauta dio ovog projekta.

Više o projektu pročitajte na sljedećoj poveznici. Fotografije idejnog projekta pogledajte na sljedećem linku.