EVS i Colentum

Erasmus+ je jedan od programa Europske komisije, a jedna od aktivnosti u sklopu programa Erasmus+ je i Europska volonterska služba (EVS) koja omogućuje sudjelovanje u međunarodnom projektu u nekoj od zemalja Europske unije. EVS projekt je izuzetna prilika koja mladima omogućuje učenje, putovanje, upoznavanje različitih kultura i običaja, osobni razvoj kroz usvajanje vještina tolerancije, solidarnosti, razumijevanja, te potiče aktivno građanstvo.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta sudjeluje u provedbi projekata kratkoročnog EVS-a, a do sada je u sklopu ovog programa Argonauta u suradnji s partnerima provela projekte „Back to Ancient Europe I-III“ te „Dry Stone Wall Extravaganza I-III“. Kroz ove projekte Murter su tijekom godina posjetili brojni volonteri iz mnogih zemalja Europe, a glavnina njihovih aktivnosti odvijala se na arheološkom nalazištu Colentum. U ugodnoj radnoj atmosferi tima mladih volontera iz različitih djelova Europe, uređen je okoliš arheološkog nalazišta te su obnovljeni d9jelovi suhozida na Colentumu, uređen je prvi vidikovac na Gradini, obnovljen je suhozid uz plažu, uređen i očišćen od raslinja lokalitet na području rimske vile i prema rtu poluotoka, istražen i konzerviran dio rimske vile itd. Osim toga, izrađena je i Web stranica arheološkog nalazišta, prevedena na nekoliko jezika, a također, osmišljena je i prva lutkarska predstava na temu Colentuma. U PDF-u rezultati projekata.

Sve aktivnosti naših bivših, ali i budućih volontera možete pratiti na Facebook stranici EVS Dry Stone Wall Extravaganza. Ovi i slični projekti pomažu nam u ostvarenju naše vizije i stvaranju našeg arheološkog nalazišta još atraktivnijim. Upravo stoga, nadamo se da ćemo i u budućnosti biti uspješni u pripremi i provedbi projekata koji će doprinositi Colentumu.

Projekti

SURADNJA JE KLJUČ USPJEHA

Naši partneri

+