18 milja od ušća Krke

Sredstva za projekt “18 milja od ušća Krke” ostvarena su putem Natječaja za financiranje projekata udruga iz proračuna JU NP Krka za 2016. godinu. JU NP Krka financira iz svog proračuna projekte  i programe udruga čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice u različitim područjima djelovanja. “18 milja od ušća Krke” projekt je iz područja održivog razvoja, edukacije i rada s djecom i mladima, zaštite i očuvanja (ne)materijalnih kulturnih dobara, dramskih umjetnosti i kazališnog amaterizma.

Glavna inspiracija ovog projekta je arheološko nalazište Colentum koje se nalazi na poluotoku Gradina u Murteru i jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta Šibensko- kninske županije. Nakon stanke od gotovo pola stoljeća, 2010. godine započeta su istraživanja ovog nalazišta i od tada do danas na ovom su području provedeni brojni projekti i istraživanja koja su polučila značajne rezultate. Za Colentum se često kaže da je „grad mozaika“ jer gdje god se zakopa, pronalaze se ostaci mozaika, često i trobojnih što je, prema kazivanjima stručnjaka prava rijetkost. Svake godine u ljetnim mjesecima održava se manifestacija “Noć Colentuma” koja domicilnom stanovništu i posjetiteljima dočarava kako je izgledao život antičkog Colentuma. U svrhu ove manifestacije i valorizacije arheološkog nalazišta Colentum, udruga Argonauta je kroz projekte „Arheološko blago Colentum 3 i 4“ Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirala pokretanje male škole kazališta u suradnji s kazalištem Virko iz Šibenika te Osnovnom školom Murterski škoji. Rezultati ove male škole kazališta su tri predstave – „Mali kalafat“, „Pirati pred Colentumom“ te  „Skriveno blago Colentuma“.  Projekt je prihvaćen jako dobro od strane djece tj. mladih amatera i na neki način potaknuo amaterizam  lokalne zajednice.  Kroz projekt “18 milja od ušća Krke” bismo željeli nastaviti s promocijom dramskog amaterizma i obrazovanja nove generacije koja bi u budućnosti mogla biti nositelj ovog vida ne materijalne kulturne baštine, a uz to, antičko nalazište Colentum će se kroz ovaj projekt povezati s arheološkim nalazištem Burnum.

Naime, antički Colentum spominje u svojim djelima i rimski pisac Plinije koji točno određuje položaj Colentuma- pozicionira ga na „30 milja od Jadera (Zadra) i 18 milja od ušća rijeke Titius (Krke)“. Ovaj podatak potaknuo nas je da povežemo ova dva lokaliteta u projekt koji nosi naziv po Plinijevu zapisu „18 milja od ušća Krke“: otok Murter sa arheološkim nalazištem Colentum i rijeku Krku i Burnum, vojni  logorom na vratima Krke iz istog perioda prošlosti, dobro poznatog po manifestaciji Burnumske ide. Suradnja ovih dvaju lokaliteta potaknut će umrežavanje raznih dionika na razini Šibensko- kninske županije, razvoj ponude kulturnog turizma u županiji, edukaciju mladih te doprinijeti očuvanju materijalne i ne materijalne baštine i održivom razvoju zajednice.