COLENTUM ĆE KRASITI “VESELI OBLUCI”, KAMENČIĆI VOLUNTARIZMA

Jutros je u prostorijama udruge Argonauta održana prva radionica s djecom s poteškoćama u razvoju u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Radionica je održana u sklopu Međunarodnog arheološkog kampa kojeg udruga Argonauta provodi u suradnji s Muzejem grada Šibenika, Općinom Murter- Kornati te Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac .

Radionica naziva “Veseli obluci” nosi za sobom zanimljivu priču; priču o arheološkom lokalitetu Colentum i njegovoj vezi s volonterima. Colentum je, iako ne potpuno istražen, jedan od značajnijih arheoloških lokaliteta Šibensko- kninske županije. Njegov značaj mnogo je godina bio zanemarivan, istraživanja su dugo godina bila obustavljena, a onda je inicijativom udruge Argonauta započela priča uspavanog grada Colentuma. U suradnji s Muzejem grada Šibenika pokrenuta su ponovna arheološka istraživanja, a brojnim inicijativama, manjim i većim projektima, započete su aktivnosti njegove valorizacije. Kroz brojne aktivnosti, Colentum su posjetili brojni volonteri koji su svojim radom doprinijeli slici Colentuma kakav je danas – na korak do arheološko- rekreacijskog parka. Gradnja pristupnog puta, čišćenje raslinja, pomoć oko arheoloških iskapanja, prenošenje kamena, gradnja i obnova suhozida, čišćenje plaže te obilježavanje kozje staze samo su neke od aktivnosti brojnih volontera Colentuma.

Glavna aktivnost radionice “Veseli obluci” je ispisivanje imena svih dosadašnjih volontera Colentuma, svih partnera u provedbi projekata te oslikavanje zastava zemalja volontera na male oblutke koji će biti postavljeni na zid arheološke plaže Colentum. Na ovaj način želi se zahvaliti svim volonterima za svaki sat i dan rada na Colentumu, te im pokazati kako je njihov mali doprinos značio puno za ovaj lokalitet.

U radionicu su uključena djeca Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, koja oblutke oslikavaju uz pomoć i nadzor nastavnice Ivane Miškić, defektologinje Vedrane Četković te djelatnica i volontera udruge Argonauta. Radionice će se provoditi do petka, a postavljanje kamenčića bit će organizirano u suradnji s partnerima na projektu.