Colentum i suhozidi

Brdo Gradina zanimljivo je i zbog brojnih suhozida koji opasavaju ovo područje. Nakon uočenih ostataka liburnskih bedema i suhozida novijeg datiranja, nametnula se nužnost obnove istih, stoga je u posljednje četiri godine održano desetak volonterskih akcija obnove suhozida, a posebno značajne radionice održane su u sklopu projekata „Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“ te „Obnovimo naše suhozide“.

Tako su 2013. i 2014. godine održane Edukativne radionice „Obnovimo naše suhozide“ u suradnji sa udrugama 4 grada Dragodid i Modrave Murter-Betina te Nacionalnim parkom “Kornati” i Parkom prirode” Vransko jezero. Tijekom projekta održane su dvije edukativne radionice obnove suhozida te radionica izrade zajedničkog Akcijskog plana o sustavnoj obnovi suhozida murterskog kraja. Provedena je inventarizacija suhozida murterskog kraja te održana javna tribina i izložba fotografija suhozida. Na edukativnim radionicama sudjelovalo je oko 15 organizacija, udruga i institucija, preko 70 volontera i preko 100 korisnika. U radnim akcijama obnovljeno je oko 150 metara suhozida.

Također, u sklopu projekta „Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije“, kojeg provodi udruga Argonauta u suradnji s udrugom Feniks, 4 Grada Dragodid, i Modrave Murter- Betina i JUPP Vransko jezero, održana je radna akcija obnove drevnih suhozida bedema liburnskog grada Colentuma. Tema ove radionice bila je poticanje volintiranja u svrhu korištenja i širenja znanja tradicijske vještine gradnje suhozida. Akciji se odazvalo pedesetak volontera. Spomenimo i da su na brdu Gradina suhozide obnavljali i mladi geografi, studenti PMF-a iz Belgije, koji su Murter posjetili preko projekta koji je provodilo Sveučilište u Zadru.

U jesen 2016.godine na Colentumu je održan teambuilding tvrtke Iskon. Glavni organizator radionice bila je udruga Dragodid, a uz Dragodid teambuilding organizaciji se pridružila udruga Argonauta kao domaćin te TZO Murter- Kornati. Ovaj teambuilding bio je velik zalogaj za sve organizatore, s obzirom da se radilo o 200 sudionika. Za tu priliku trebalo je osigurati dovoljan broj voditelja- suhozidara, pa je odluka pala da bude do 20 voditelja, pola iz udruge Dragodid te pola suhozidara s otoka Murtera. Glavna aktivnost teambuildinga bila je obnoviti stari suhozidni put na vrhu poluotoka Gradina koji povezuje Murter i Betinu. Voditelji su na početku radionice rasporedili sudionike u grupe, a zatim su sudionicima demonstrirali osnovne tehnike gradnje. Sudionici su u svega par sati ostavili trag na području Colentuma- obnovljen je dio starog puta, dio suhozida uz liburnski bedem, dio uz plažu s betinske i murterske strane. Kroz rekreaciju, popravljeno je puno metara podzida te su ljudi svladali osnove tehnike suhozidanja.

Trenutno je u tijeku obnova suhozida uz arheološku plažu. Suhozide obnavljaju djelatnici JU NP Kornati u suradnji s Općinom Murter- Kornati i udrugom Argonauta. Suhozidi na ovoj poziciji su dugo bili zapušteni i urušeni te se nametnula potreba njihove obnove. Osim toga, ovaj suhozid dio je projekta arhitekta Vinka Peračića i uspostave arheološko- rekreacijskog parka Colentum.

Iako je svim ovim akcijama učinjen velik posao i obnovljeno dosta suhozida, još uvijek ima mjesta za nove radionice. Naime, na brdu Gradina preostali su brojni suhozidi kojima je potrebna obnova, a najviše vremena i truda treba uložiti u obnovu liburnskih bedema koji su najzahtjevniji. Stoga, otvara se prostor novim projektima, ali također, i potreba za volonterskim akcijama čišćenja i obnove suhozida.

Galerija

+