Javni radovi na Colentumu

Zahvaljujući Programu javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 2011. godine zaposleno je dvoje radnika koji su čistili i uređivali arheološko nalazište Colentum od raslinja. Stručni nadzor nad javnim radovima obavljao je Muzej Grada Šibenika, a koordinator je bila udruga Argonauta u suradnji s Općinom Murter- Kornati, Komunalnim poduzećem Murtela i dr. Ovaj projekt pozitivno je djelovao na lokalnu sredinu, s jedne strane očišćen je dio raslinja i uređen dio arheološkog nalazišta, što pridonosi stvaranju nove vrijednosti ovog nalazišta a istovremeno smanjena je razina nezaposlenosti lokalne zajednice.

U jesen 2017.godine ponovo je putem Programa javnih radova HZZ-a Općina Murter- Kornati zaposlila 9 djelatnika koji uređuju i čiste područje Općine Murter- Kornati, pa tako i područje arheološkog lokaliteta Colentum.

Poseban doprinos lokalitetu dali su djelatnici JU NP Kornati. Naime, 15 zaposlenika NP Kornati čisti, uređuje i gradi suhozide na području arheološkog lokaliteta Colentum. Njihov posebni doprinos ističe se u gradnji i obnovi suhozida uz arheološku plažu na Colentumu, a sve prema projektu Arheološko- rekreacijskog parka na Colentumu arhitekta Vinka Peračića.

Udruga Argonauta organizirala je također u više navrata akcije čišćenja sa svojim volonterima. S obzirom da na Colentumu ima mjesta za još mnogo radnih akcija, pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u budućim akcijama i da zajedno doprinesemo valoriziranju ovog arheološkog nalazišta.

+