Pješačke i biciklističke staze

Uređenje i povezivanje pješačkih i biciklističkih staza započelo je s projektom udruge Argonauta i partnera „Suhozidna Ekstravaganca“ kojeg financira Agencija za mobilnost i programe EU. Kratkoročni projekt Europske volonterske službe u trajanju od mjesec dana bio je veliki doprinos uređenju staza na Colentumu. Naime, europski volonteri iz 5 zemalja (Bugarske, Italije, Turske, Španjolske i Poljske) u mjesec dana su uredili pristupni put kojim se povezala maritimna rimska vila tj. podnožje brda Gradina sa liburnskim suhozidima koji se nalaze na prvoj razini brda Gradina.

Ovaj pristupni put olakšao je daljnje uređenje staza na Colentumu. Slijedeći korak koji je poduzet je uređenje puta na liburnskim bedemima oko brda Gradina (prva razina) te uređenje šetnice uz more koja povezuje Murter i Betinu. Puteljak na liburnskim bedemima uređivan je u fazama kroz nekoliko volonterskih akcija, a konačno je dovršen u jesen 2017.g. kroz projekt „Suhozidna Ekstarvagnca 3“ i „GLUE- ulaganje u mlade ljude“. Ova kružna staza predstavljat će u budućnosti svojevrsnu magistralu budućeg arheološko-rekreacijskog parka Colentum. Nadalje, plan je stazu povezati manjim stazicama koje će voditi do važnijih arheoloških položaja, vidikovca na vrhu brda te plaža u podnožju. Uz liburnski suhozid izgrađen je i prvi vidikovac na Colentumu. Vidikovac je sagrađen uz stručno vodstvo suhozidara Ive Šikića Bažokića, Pere Kulušića i Dina Lovreškova te uz asistenciju volontera projekta „Suhozidna Ekstravaganca 2“. Ovaj vidikovac obilježen je informativno- edukativnom tablom, a postavljene su i klupe koje je izradio mladi murterski kalafat Nikola Skračić Čiči.

Volonteri projekta „Suhozidna Ekstravaganca 2“ prokrčili su i stari suhozidni put koji spaja obalu Murtera i Betine. Volonterima su u ovoj aktivnosti u pomoć priskočili članovi poljoprivredne zadruge Kornati, Općina Murter- Kornati te udruga 4 grada Dragodid. Općine Murter- Kornati i Tisno udružile su snage u dovršavanju ove staze, te je staza konačno u jesen 2016.g. dovršena tj. put je proširen, očišćen i nasut šljunkom. Ovime je lokalitet arheološkog nalazišta Colentum i brda Gradina objedinjen kroz povezivanje Betine i Murtera Murter biciklističko- pješačkom stazom, što predstavlja značajan korak u valorizaciji lokaliteta Colentum.

Uz stazu, uređena je i prva arheološka plaža u Hrvatskoj. Kako bi kupači mogli nesmetano uživati na plaži, uređuje se staza za pješake i bicikliste iza suhozida uz plažu. Ova aktivnost dio je projekta arhitekta Vinka Peračića i uređenja Arheološko-rekreacijskog parka Colentum te arboretuma.

Uređenje staza i puteva na Gradini još uvijek nije dovršeno, no za sada se sa sigurnošću može reći da su postojeće staze na Gradini značajan doprinos u ciklo turizmu Šibensko- kninske županije i aktivnom turizmu općenito. Uređenjem 3,5 km biciklističko- pješačkih staza na brdu Gradina te povezivanjem dvaju općina i mjesta Murtera i Betine otok Murtera konačno se cijeli otok može razgledati u „jednom dahu“ šetnjom ili bicikliranjem. Navedena aplikacija izrađena je u suradnji Turističke zajednice Šibensko- kninske županije, TZO Murter- Kornati i Općine Murter- Kornati.

Bike & Hike
Na slijedećem linku pronađite ucrtane staze Šibensko- kninske županije i otoka Murtera.

Galerija

+