ZAPISI PUTOVANJA U IŠČEZLI GRAD- ODRŽANA NOĆ COLENTUMA 2022.

Provedbom Noći Colentuma u petak, 19.kolovoza, završeno je putovanje u iščezli grad Colentum. Zadnji čin trodnevnog putovanja održao se u petak na lokalitetu arheološkog nalazišta programom Noći Colentuma. Uz organizatora događanja, udrugu Argonauta, u provedbi programa manifestacije sudjelovala je vanjska suradnica na projektu Okusi iz amfore Sanja Vukman Mrša, udruga Latinsko idro, izlagači sajma, a sve uz logističku podršku partnera TZO Murter- Kornati i Općinu Murter- Kornati.

Cilj manifestacije bio je iščezli grad- antičku luku Colentum oživjeti, izmaštati i doživjeti kroz iskustvo kreiranja zajedničke priče, kroz igru i aktivnosti kojima povezujemo prošlost, sadašnjost i budućnost ovog teritorija temeljenu na njenim bezvremenim vrijednostima, koje počivaju na maritimnoj baštini otoka Murtera.

Noć Colentuma 2022. predstavljala je svojevrsni ulazak u finale aktivnosti projekta Okusi iz amfore, projekta koji je glavni cilj doprinos vrednovanju maritimne baštine na području FLAG-a Galeb, kroz inovativan pristup popularizaciji i tematiziranju ribarstva i maritimne baštine inspiriran povezivanjem antičke resursne osnove arheološkog nalazišta Colentum, povijesnog značaja amfore i suvremene gastro ponude murterskih ugostitelja.

Colentumski sajam 2022. predstavljen je u duhu igre POVRATKA U IŠČEZLI GRAD- na sajmu je predstavljen niz predmeta nastalih u okviru razrade sadržaja projekta, predmeti koji na jedinstven način grade iskustva novog vremena- Colentumska staklenka- koncept putopisne staklenke kojim se kroz projekt Okusi iz amfore Murter odaziva na inicijativu Arhipelag bez plastike predstavlja praktičnu razradu i pomoćno sredstvo u promidžbi načina života s “nula otpada”-zero waste filozofija koja je u samo vrijeme antike bila potpuno prirodna, jer “Rimljaninu ništa nije bilo otpad”, a taj način poimanja usporediv je i sa filozofijom otočanina-  kurnatara. Colentumska rasuta zbirka recepata predstavljena je buletinima s receptima pogodnim za staklenku, a recepti su riblji, na bazi antičkih jela, interpretacija napitaka i colentumske priče. Uz tradicionalni sajam, na Noći Colentuma održana je radionica naziva Priča o iščezlom gradu Colentumu. Svi sudionici manifestacije imali su priliku probati riblje specijalitete inspirirane lokalitetom Colentum i maritimnom baštinom Murtera na zakuski u sklopu manifestacije.

Veliko finale manifestacije obilježilo je uprizorenje antičkog ribarenja udruge Latinsko idro te postavljanje vremenske kapsule s Colentuma koja će se sljedeći put otvoriti tek za sto godina.

Aktivnosti projekta Okusi iz amfore još traju kroz provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, a u kojoj sudjeluju ugositelji iz Murtera, a pozivamo Vas da pratite sve novosti na stranici Colentum.info i pripadajućim profilima društvenih mreža.

Putem razvojne strategije FLAG-a „Galeb“, Mjere 1.1.1. „Promocija lokalnog ribarstva“ udruzi Argonauta, sa sjedištem u Murteru, je dodijeljeno 148.846,00kn kn bespovratnih sredstava za provedbu projekta Okusi iz amfore. Sredstva će se koristiti za provedbu edukacija za ribare, prerađivače ribe i ugostitelje, osmišljavanje antičkog menija, provedbu nagradne igre Okusi iz amfore, te organizaciju i provedbu manifestacije “Noć Colentuma 2022”. Odluku o odabiru projekta je donio FLAG „Galeb“, a Odluku o dodjeli sredstava Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva u lipnju 2021.godine. Aktivnost je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo. Sadržaj projekta isključiva je odgovornost udruge Argonauta.

Projekt provodi udruga Argonauta u partnerstvu s Općinom Murter- Kornati te Turističkom zajednicom Općine Murte

r-Kornati.