Suhozidna Ekstravaganca 4 i 5

Projekt „Suhozidna Ekstravaganca 4 i 5“ provest će se kroz program Erasmus+ u okviru Ključne aktivnosti  1 tj. Europske volonterske službe/ Europskih snaga solidarnosti. Projekt podupire Agencija za mobilnost i programe Europske Unije. Na projektu će sudjelovati 30 mladih iz 5 europskih zemalja: Turske, Bugarske, Poljske, Španjolske i Italije. U mjesec dana volonterske službe mladi će se osvijestiti o važnosti zaštite i očuvanja kulturne baštine, učiti o drugim kulturama i prihvaćanju različitosti, promicati volonterizam i aktivno građanstvo. Ova volonterska služba imat će veliki utjecaj na lokalnu zajednicu u smislu osvještavanja zajednice o mogućnostima u okviru programa Erasmus+ te značaja arheološkog lokaliteta Colentum.

Većina aktivnosti projekta „Suhozidna Ekstravaganca 4 i 5“ provodit će se na lokalitetu arheološkog nalazišta Colentum, uz nadzor i suradnju stručnjaka iz Muzeja Grada Šibenika. Projektom će se staviti veći naglasak na promociju lokaliteta i otoka Murtera što će imati utjecaja i na podizanje svijesti lokalne zajednice o važnosti očuvanja lokaliteta, ali i podizanja svijesti mladih o važnosti zaštite i promocije zajedničke, Europske kulturne baštine. Dio aktivnosti volontera odnosit će se i na osmišljavanje dodatne ponude arheološkog nalazišta, u smislu kreiranja radionica i igri na temu Colentuma, što će proširiti znanja volontera sudionika o arheološkom lokalitetu Colentum i podići svijest o potencijalu kulturne baštine.

CILJ: Promovirati arheološko nalazište Colentum kao vrijedan dio europske kulturne baštine; unaprijediti znanje i podići svijest o vrijednostima kulturno/arheološke baštine i njihova potencijala za održivi razvoj ruralne sredine; poticanje mladih na građanski aktivizam i volonterizam; predstavljanje mogućnosti u okviru programa Erasmus +.

KORISNICI: Organizacije civilnog društva iz 5 Europskih zemalja, 30 mladih tj. volonteri sudionici EVS/ESS službe, lokalna zajednica, lokalna samouprava.

PARTNERI: Associazione di promozione sociale Joint iz Italije, Semper Avanti Stowarzyszenie iz Poljaske, Alternativi International iz Bugarske, Asociación Arrabal-AID iz Španjolske, Akdeniz Ucuncu Goz Egitim ve Genclik Dernegi iz Turske

DONATORI: Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu EU programa “Erasmus+”

TRAJANJE: 01. Svibnja 2018.-31. Prosinca 2019.

VRIJEDNOST: 32.610,00 EUR