Zajedno za Colentum- Arheološko blago Colentum 6

U prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice Murter jučer je u 18h održan sastanak u sklopu projekta Arheološko blago Colentum 6. Glavni cilj projekta Arheološko blago Colentum 6 (ABC6) je doprinos valorizaciji kulturne i prirodne baštine arheološkog nalazišta Colentum kroz animaciju i edukaciju vlasnika zemljišta na brdu Gradina, poticanje volonterizma u lokalnoj zajednici te umrežavanje dionika iz privatnog, javnog i neprofitnog sektora. Projekt provodi udruga Argonauta u suradnji s Općinom Murter- Kornati, uz financijsku potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije.

Sastanak je okupio vlasnike jednog dijela zemljišta na brdu Gradina, predstavnike neprofitnog, javnog i privatnog sektora. Okupljenima se na početku sastanka obratila Ivona Jadrić, izvršna direktorica udruge Argonauta, koja je predstavila projekt Arheološko blago Colentum 6, te podsjetila na rezultate uspješno provedenih projekata Arheološko blago Colentum 1-5.

Sudionici sastanka imali su priliku čuti sve o projektu Arheološkog parka Colentum kojeg je projektirao arhitekt Vinko Peračić. Arhitekt je predstavio idejno rješenje uređenja brda Gradina u Murteru, s posebnim naglaskom na stvaranje arboretuma na Colentumu. Nakon prezentacije idejnog projekta arhitekta, konzultant Eupolis grupe Ranko Milić, predstavio je model javno- privatnog partnerstva upravljanja brdom Gradina, na korist lokalne zajednice, vlasnika zemljišta, posjetitelja i svih uključenih dionika.

Otvorena rasprava na kraju sastanka pokazala je kako su vlasnici zemljišta na brdu Gradina pozitivnih reakcija na predložene projekte i kako bi se rado uključili u buduće projekte. Raspravi se pridružio i Luka Ježina u ime Općine Murter- Kornati koja je s projektom Arheološkog parka Colentum aplicirala za sredstva. Ovaj sastanak prvi je službeni kontakt s vlasnicima zemljišta na brdu Gradina i kao takvog smatramo ga vrlo važnim za nastavak suradnje i aktivnosti na području arheološkog nalazišta Colentum.

Sastanak je najavio i sljedeću aktivnost koja se odnosi na uređenje jedne od parcela na brdu Gradina kao pilot projekt budućem arboretumu na Gradini. Također, u tijeku je evidentiranje biljnih vrsta na brdu Gradina, što će biti također jedan važan doprinos valorizaciji ovog lokaliteta.