“Suhozidna Ekstravaganca 3” među najboljim projektima baštine u okviru Erasmus+ programa 2018.g.

Udruga Argonauta provodi velik broj aktivnosti u okviru Erasmus+ programa. Erasmus + je program EU za obrazovanje, obuku i sport u Europi. Između 2014. i 2020. godine proračun od 14,7 milijardi eura pružit će mogućnost za više od 4 milijuna Europljana da studiraju, treniraju i steknu iskustvo i volontiraju u inozemstvu.

Naša udruga uspješno je provela dvadesetak projekata u okviru Erasmus+ programa, a potvrda dobrog rada su pozitivna iskustva i impresije mladih koji su sudjelovali u našim projektima. Posebno priznanje za dobro proveden projekt ovih je dana pristiglo direktno iz ureda Europske Unije. Naime, projekt udruge Argonauta “Suhozidna Ekstravaganca 3” našao se među najuspješnijim projektima u okviru Erasmus+ programa za 2018.godinu te je sažetak projekta “Suhozidna Ekstravaganca 3” objavljen u brošuri Enriching our cultural heritage .

Ciljevi projekta “Suhozidna Ekstravaganca 3” odnosili su se na promoviranje arheološkog nalazišta Colentum kao vrijednog dijela europske kulturne baštine; unaprijeđenje znanje i podizanje svijesti o vrijednostima kulturno/arheološke baštine i njihova potencijala za održivi razvoj ruralne sredine; poticanje mladih na građanski aktivizam i volonterizam te predstavljanje mogućnosti u okviru programa Erasmus +. Ovaj projekt dao je doprinos podizanju svijest i zainteresiranost javnosti o nužnosti zaštite te valorizacije arheološkog nalazišta Colentum na brdu Gradina u Murteru.

Ova brošura predstavlja neke inspirativne primjere onoga što se može postići u obrazovanju, osposobljavanju i mladima rad udovoljava kulturnoj baštini. Kreirana je u svrhu poticanja stručnjaka iz kulturnog naslijeđa da razviju svoje obrazovane aktivnosti uz pomoć programa Erasmus +. Program EU koji je također bio važan u ujedinjenju Europe ima vitalnu ulogu u dijeljenju i očuvanju naše raznovrsne i zajedničke europske kulturne baštine. Publikacija je objavljenja u 2018. godini koja je obilježena kao Europska godina kulturne baštine, dio koje su i projekti udruge Argonauta poput “Suhozidne Ekstravagance 4” te “Noći Colentuma”.

Zahvaljujemo svim našim suradnicima na suradnji u pripremi i provedbi projekta “Suhozidna Ekstravaganca 3”, a posebno zahvaljujemo našim volonterima koji su dali svoj doprinos u valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum.