“Izlet u povijest Murtera srijedom” uči posjetitelje o Colentumu

“Liburni su bili etnopomorska skupina, narod koji je prije Rimljana otkrio Colentum. Bili su jako vješti u suživotu s morem i svom onim što je sačinjavalo «morski način života», ali prije svega vrsni pomorci koji su u kontroli držali obalu i otoke. Rimljanima su se priklonili kao saveznici. Rimljani su štitili njihov teritorij, a Liburni su im zauzvrat bili glavni graditelji carske armade – flote Naves Liburnae, koja je kontrolirala cijeli Mediteran. Tragove Liburna nalazimo i na Kornatima i u Murteru/Colentumu, koji je ujedno najstarije ime otoka.
Na lokalitetu Colentuma, mnogo je pronalazaka iz doba Nerona i Vespazijana. Od građevina, novca, do zlatnih predmeta. Rimsko carstvo, upravo je zahvaljujući osvajačkim pohodima kontroverznog cara Nerona, njegove legionare dovelo i do obala Murtera…”

Ovako nekako je započela današnja povijesna turneja, izletnici su čuli ponešto i o vlasniku maritimne vile Colentum, Senatoru Mariusu i patricijki Abelia, dočekala nas je naša Rimljanka Sanja, pronašlo se i mnogo rimskih ostataka, iskušala novo postavljenja ljuljačka od naplavina, a zabavan povijesni izlet se jako brzo pretvorio u međunarodnu obiteljsku zabavu, koja je nakon posjete Zbirci Marka Mudronje Repca, završila lutanjem po najautohtonijoj ulici Starog sela(Srimač), Ulici Get.

Izleti su besplatni i održavaju se svake srijede od 9-11h ujutro, do 28.8.2019.

Na info pultu ureda TZO Murter Kornati možete saznati sve detalje.

Dobro nam došli i vidimo se iduće srijede!