Udruga Argonauta kroz prekograničnu suradnju radi nam očuvanju baštine i obogaćivanju turističke ponude na Murteru

Podvodni park skulptura, edukativne staze o kulturnom i povijesnom nasljeđu, te turistička web stranica sa srodnom aplikacijom o povezanosti tradicije i prirode na otoku Murteru. Sve će to biti rezultati prekograničnog projekta Tangram, kroz kojega je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta prošlog tjedna ugostila partnerske organizacije iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije. Dvodnevni sastanak bio je savršena prilika za otkrivanje arheološkog nalazišta Colentuma i svega što Murter može ponuditi turistima u kombinaciji bogate ostavštine i netaknute prirode.

 

Planovi za razvoj održivog Murtera

– Nakon rekapitulacije svih projektnih aktivnosti, predstavili smo plan naših daljnjih aktivnosti, koji se bazira na viziji održivog Murtera do 2030. godine, kroz kojega želimo potaknuti daljnji razvoj zelene zajednice bez plastike, uz fokus na očuvanju bioraznolikosti mora i prirode. Tome će uvelike pridonijeti i atraktivni podvodni park skulptura, dok će edukativne staze s ilustracijama i detaljnim opisima predstaviti mnogima nepoznatu stranu povijesti našeg otoka. Naposljetku, sve zaokružuje turistička web stranica s povezanom mobilnom aplikacijom, s ponovnim naglaskom na zaštitu prirode pod Natura 2000 lokacijama na ovom području, pri čemu turistima, ali i lokalnom stanovništvu dodatno želimo približiti našu viziju održivog Murtera – ukazuje Sanja Kovačev, izvršna direktorica udruge Argonauta i voditeljica programa Valorizacije baštine u turizmu, naglašavajući kako će sve navedeno biti realizirano do kraja siječnja 2023. godine, do kada traje i sam projekt

Tangram.

 

Razvoj mreže parkova u ovom dijelu Europe

Argonauta je kroz ovaj projekt provela i sastanke s dionicima u turizmu, kroz koje je uzela u obzir sve ideje, prijedloge i kritike lokalnog stanovništva, te uz pomoć njihovih osvrta razvila lokalni akcijski plan. Upravo je ta strategija, u kombinaciji s akcijskim planovima organizacija iz Monze i Ostellata u Italiji, Banja Luke u Bosni i Hercegovini, Niša i Banata u Srbiji, Evije u Grčkoj, Vlore u Albaniji te Kranja i Bohinja u Sloveniji, doprinijela razvoju transnacionalnog plana razvoja mreže parkova i vrtova u ovom dijelu Europe. Iako je taj dalekosežni plan još u nastanku, poznato je da će biti orijentiran u 6 glavnih smjerova – zaštiti i očuvanju prirode, obrazovanju lokalnog stanovništva i mladih, razvoju infrastrukture, promociji i marketingu, održivosti, te jasnijem teritorijalnom menadžmentu uz kojega istovremeno može napredovati i gospodarstvo i turizam. Sve su ovo bili zaključci sastanka projekta Tangram na Murteru, koji prema mišljenju svih partnera postavlja odlične temelje za razvoj mreže kroz koju se već razmjenjuju znanja, vještine i primjeri dobre prakse, a krajnji rezultat ipak najviše na ruku ide lokalnom stanovništvu i potencijalnim turistima.

 

Projekt „TANGRAM – Transnational parks and Gardens Resources in Adriatic and Ionian tourist  marketplace“, provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt sufinancira Europska Unija u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ADRION Adriatic-Ionian programa, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta je 1.645.945,00 eura, a trajanje od 02.01.2020. do 31.01.2023. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.