ODRŽANA 2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA PROJEKTA TANGRAM.

Razdoblje trajanja projekta je produženo do 31. siječnja 2023. godine, a sljedeće okupljanje partnerskih organizacija održat će se na Murteru krajem travnja ili početkom svibnja. Ovo su najvažnije informacije s 2. Međunarodne konferencije projekta Tangram, koju je u Nišu organizirala lokalna udruga Proaktiv. Ova konferencija je bila prilika da i Argonauta prezentira sve provedene aktivnosti, odnosno participativne radionice u svrhu izrade lokalnog komunikacijskog plana, koji će s ostalim partnerima činiti okosnicu transnacionalnog akcijskog plana. “Realizacija projekta u COVID-19 razdoblju”, bila je tema ove konferencije, na kojoj je zbog epidemiološke situacije veći dio partnera sudjelovao online, putem platforme Zoom, dok je nekolicina predstavnika pristupila uživo.

Radne skupine i razina realizacije

Većina partnera je uspjela organizirati radne skupine, stoga su odrađene i brojne participativne radionice. Međutim tek u travnju očekujemo razvijanje transnacionalnog akcijskog plana, kada svi partneri dovrše lokalne akcijske planove, te nakon toga krećemo s realizacijom pilot akcija – otkrila je Tristana Randi iz DELTA 2000 lokalne razvojne agencije iz regije Emilia-Romagna u Italiji.
Osim toga, predstavljeno je i stanje razvoja Tangram mreže, kao i razina realizacije komunikacijskih aktivnosti poput ažuriranja projektne web stranice, kanala na društvenim mrežama, newslettera i organizacije događanja. Nakon toga je većina projektnih partnera, među kojima i Argonauta, predstavila rezultate sa svojih radnih i participativnih skupina. U kontekstu razvoja lokalnog akcijskog plana svi su došli do sličnih ciljeva – potrebna je razmjena znanja, mišljenja i ideja, a uz fokus na održivom turizmu, važno je očuvati i promovirati prirodne resurse koji mogu produljiti ili potaknuti turističku sezonu te tako
razviti gospodarstvo i poduzetništvo u projektnom području.

Poduzimanjem akcija do zelenog Murtera

Na konferenciji su ispred Argonaute sudjelovale Sanja Mihić i Suzana Suman, kao i vanjski suradnik iz tvrtke Symbol, Ante Vekić, koji je održao prezentaciju o održanim participativnim radionicama, ali i akcijama za koje su sudionici naveli da su neophodne za ostvarenje vizije Murtera kao zelene destinacije. Upravo zato, identificirano je kako akcije koje se trebaju poduzeti podrazumijevaju promjenu mentalnog stanja lokalnog stanovništva, uspostavljanje strategije za smanjenje količine otpada i plastike, nadogradnju projekta Okusi iz Amfore, osmišljavanje tematskih povijesnih ruta, stavljanje fokusa na održivu mobilnost i kreaciju autentične turističke ponude.