Murterske atrakcije

Predstavljamo vam nove atrakcije otoka Murtera i kako doći do njih. Uživajte!

 

  • KUĆICA I SUHOZIDNA SKALINADA

U sklopu projekta Arheološko blago Colentum 8, udruga Argonauta je u suradnji s lokalnim majstorom brodograditeljem Milanom Jadrešićem, po začetnoj ideji predsjednika udruge Luke Ježine i skici akademske kiparice Carle Radnić, izradila novu atrakciju na samom arheološkom nalazištu Colentum.

Uklonivši ostatke stare “izvidnice” koja je od prije bila postavljena na boru, a koja je svojim izgledom, pozicijom i strukturom pozivala na atraktivnu transformaciju, izradili smo novu drvenu konstrukciju sastavljenu od stepenica, dvije platforme, ograde i brodskog konopa. Tako smo staroj, vjerojatno “špijačkoj pošti” udahnuli novi život i namjenu; umjesto skrivenih pogleda na osamljene nudiste na nekadašnjoj neuređenoj plaži, na današnjem se vidikovcu djeca mogu igrati, a posjetitelji namjernici uživati u pogledu iz ptičje perspektive na prvu hrvatsku arheološku plažu i predivan arhipelag koji ju okružuje.

Nadalje, u sklopu projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020” uređen je i prilaz našoj drvenoj kućici na boru. Suhozidno stepenište su uz pomoć meštra Ive Šikića Bažokića izrađivali i kratkoročni volonteri. Nakon projekta, Općina Murter-Kornati sufinancirala je dovršetak radova na suhozidu podno nove drvene atrakcije Colentuma.

Kućica i suhozid nalaze se na Colentumu, na stazi poviše Rimske vile.

 

  • SPOMENIK VOLONTIRANJU

U sklopu projekta “Stone & Sail Extravaganza 2020” udruga Argonauta postavila je novu drvenu umjetničku instalaciju koja promiče voluntarizam i solidarnost. Na instalaciji se nalaze imena svih volontera koji su svoj trud i vrijeme uložili kako bi zajedno napravili nevjerojatne akcije u našoj lokalnoj zajednici. Spomenik je podignut u njihovu čast, kao i u čast svih koji su do sada dali svoj doprinos cijelom projektu Colentum. Spomenik je izrađen po ideji razvojne direktorice Ivone Jadrić, prema skici akademske kiparice Carle Radnić, a postavljen je na poluotoku Gradina, čini ga peterokutna drvena instalacija, visoka 5 metara te 6 klupa s urezanim “hashtag” oznakama, promovirajući tako naše arheološko nalazište, otok, udrugu, projekt, solidarnost, volotiranje i program ESS (Europske snage solidarnosti).

Veliko hvala svim uključenim organizacijama i pojedincima, posebna zahvala našem brodograditelju Milanu Jadrešiću na izradi, obrtu Milovac na donaciji te Vedranku Juragi na pomoći pri rukovanju trupcima.

Do instalacije možete doći puteljkom prema rtu Gradine, iza već poznate drvene ljuljačke na arheološkoj plaži Colentum.

 

  • INSTALACIJA “160 OTOKA, 1 SRCE”

Instalacija “160 otoka, 1 srce” nalazi se na brdu Raduč, u desnoj bitnici, ako se gleda od kopna prema moru, na jednom od izlaza iz tunela. Instalacija se sastoji od slova različitih veličina koja razasuta vise sa stropa bitnice. Tek kada se gledaju iz određene pozicije prikladne za fotografiranje, slova sačinjavaju smislene riječi MURTER ❤ KORNATI. Raštrkana slova simboliziraju raštrkane otoke općine Murter-Kornati koja je sa svojih 160 otoka, otočića i hridi razasutih na 80 km2 najtočnija općina Mediterana. Svrha instalacije jest ukazati na povezanost Murtera i Kornata te popularizirati jedinstven vidikovac s kojeg se Kornati vide kao na dlanu. Ovo je ujedno još jedna u nizu aktivnosti valorizacije tog prostora koje Općina Murter-Kornati poduzima dok priprema velik projekt povezan u prezentaciju i razvoj hrvatskih otoka. Autor instalacije je Luka Ježina, izvođač Nikola Skračić Čiči, a investitor Općina Murter-Kornati.
Kako najbrže doći do instalacije? Kroz ulaz kod rova za polukružnu obranu ući u tunele, proći kroz prostoriju prirodne špilje i izaći kroz izlaz prve topničke bitnice. Nakon izlaza iz prve bitnice skrenuti desno i 20-ak metara prošetati do druge bitnice.
  • DRVENA KLUPICA

Imamo i novi detalj na Raduču! Nakon čišćenja platoa ispred ruševine stare kasarne na velikom boru nebičnog izgleda, Miro Novković iz PZ “Kornati” od ostataka materijala korištenog pri izradi gajete Zadrugarka izradio je i instalirao zanimljivu klupu.

Klupica se nalazi na istočnoj strani brda Raduč, ispred ruševine kasarne.